Bushido Kwai Wondelgem

(klik op naam voor startprogramma)

 
lesgevers
trainingsuren
programma
historiek
ledenlijst
jeugd
foto's
Frank's Blog
links
Ga naar Bushido Kwai Wondelgem - Aikido Ga naar Bushido Kwai Wondelgem - Jiu Jitsu Ga naar Bushido Kwai Wondelgem - Eskrima Ga naar http://www.Bushido-Kwai.be Ga naar http://www.Bushido-Kwai.be
 

Wet op zelfverdediging
Inschrijvingsdocumenten
Clubreglement

 

Wat is Eskrima?

 

Het Spaanse woord Eskrima betekent letterlijk SCHERMUTSELING of STRIJD. Het is ook de naam van een uit de Filippijnen afkomstige gevechtskunst of krijgskunst, die in het begin gebruik maakte van snij/steekwapens en/of stokken en waar het ongewapend gevecht perfect op aansluit (close-combat, lijf aan lijfgevecht...)

 

In tegenstelling tot Europa, is de kunst in Amerika algemeen bekend door het grote aantal Filippino's dat daar woont, doch hierin is een verandering aan het optreden en komt het Eskrima de Europese grenzen over en neemt het aantal beoefenaars enorm toe.

 

Eskrima heeft een lange gewelddadige geschiedenis, die teruggaat tot het jaar 1521, toen de Filippijnen onder Spaans bewind kwamen te staan. Daarvoor werd Eskrima als sport naast lezen, schrijven, godsdienst en Sanskriet, onderwezen. Voor de kinderen van de krijgerklassen was het bovendien een vorm van militaire training.

 

De Spanjaarden hadden de grootste moeite om de inlanders, die met dodelijke zekerheid hun bolo's (soort kapmessen) en stokken wisten te hanteren, in hun macht te krijgen. Pas met behulp van vuurwapens slaagden ze erin enige orde te scheppen.

 

In de achttiende eeuw, toen de Spanjaarden met strenge hand regeerden, werd het onderwijzen en beoefenen van Eskrima verboden, evenals het dragen van een bolo of dolk. Het was een poging om de warmbloedige Filippino's te cultiveren. Eskrima werd toen een ondergrondse kunst die in het geheim werd beoefend en toen het weer tevoorschijn kwam was het onherkenbaar geworden.

 

Eskrima verscheen namelijk als volksdans, waarbij de bewegingen zonder wapens werden uitgevoerd. Deze volksdans werd zelfs populair bij de Spanjaarden, zodat er nu ook in het openbaar bij feestelijkheden voorstellingen worden gegeven,

 

Het echte ESKRIMA was echter beslist niet dood, zoals de Spaanse soldaten telkens weer moesten ondervinden, als er weer een opstand uitbrak. Generaties lang werden de vele verschillende, regionale stijlen, tezamen Eskrima genoemd, in leven gehouden en door de eeuwen heen van vader op zoon overgeleverd.

 

Toen er in 1898 een eind kwam aan het Spaanse bewind en de Amerikanen het overnamen, werd het verbod op Eskrima opgeheven. Op feestdagen werden in het openbaar vriendschappelijke wedstrijden gehouden, maar de leraren hielden hun deuren nog steeds gesloten en Eskrima bleef een geheime kunst.De Filippijnen zouden echter nog meer oorlogsstrijd beleven.

 

Toen de 2e wereldoorlog uitbrak, vielen de Japanners de Filippijnen binnen en vele Filippino's vochten naast de Amerikanen in Guerrilla-eenheden.
 

Velen dankten, in talloze man-tegen-man gevechten, hun leven aan hun Eskrima-training. Maar ook na de oorlog bleven de Filippijnen een gewelddadig land. De stad San Juan verbood in 1967 als eerste de nunchaku's.

 

Slechts door invoering van het oorlogsrecht kon de president in september 1972 een einde maken aan de gewoonte om persoonlijke geschillen met behulp van vuurwapens, messen en andere dodelijke wapens uit te vechten.

 

Na de oorlog emigreerden veel Filippino's naar Amerika en natuurlijk namen ze hun gevechtskunst mee. De meerderheid trok naar Hawaï en California. In California vestigde het grootste deel zich in Stockton en daar begon Eskrima zijn intocht in de Amerikaanse vecht-/kunstwereld.

 

De (her)ontdekking van Eskrima (en ook de nunchaku's) moet toegeschreven worden aan wijlen Bruce Lee. Door zijn uitvoering van het gebruik van de Filippijnse stokken in de films "Enter the Dragon" en "Game of Death", bracht hij Eskrima weer in de belangstelling.